Ups!

En uventet fejl opstod. Forsøg igen senere.

Bekræfte

Er du sikker på du vil slette?
OBS! På grund af hensyn til miljøet vil alle ordre under kr. 200 blive pålagt et ekstra fragtgebyr på kr. 75,- med mindre du handler via en indkøbskontrakt, som har fragtfri levering. Vi anbefaler at du gemmer din bestilling til senere. Går du til kassen pålægges ekstra fragt. Tak fordi du hjælper os med at opretholde en miljøvenlig profil!

Tryk NEJ for at fortsætte med at handle eller gemme din bestilling til senere for at undgå fragtgebyr. Tryk JA for at gå til kassen. Fragtgebyr tillægges.

Sikkert legetøj

Bamse

 

LEGETØJ DU KAN STOLE PÅ??

DET FINDER DU HOS OS.

Vi giver dig en lille guide om farligt indhold i gammelt legetøj, som du skal være opmærksom på

BØRNEHAVENS FARVEGLADE FARER
Forældrene vinker farvel til deres børn med en følelse af tryghed. Du står nu med det største ansvar et menneske kan have.  Ingen medarbejdergruppe er derfor mere sikkerhedsbevidst end børnehavernes personale.
Du har sikkert i medierne hørt om de alarmerende rapporter om legetøj. Der er stadig skræmmende mange produkter, som ikke lever op til de regler, der er på området. I denne vejledning kan du lære lidt mere om kemikalierne i legetøjer og hvad du kan gøre for at skabe et lidt mere trygt miljø for børnene.

 

PIGE MED LUP

IKKE ALT ER LEGETØJ
Børn er mere følsomme overfor kemikalier end voksne, fordi deres kroppe og hjerner ikke er færdigudviklede. Derudover begynder de som bekendt at udforske verden ved at putte ting i munden. Derfor er det ekstra vigtigt at holde øje med, hvad de leger med. I dag stilles der ekstra høje sikkerhedskrav til legetøj. Det er ofte gammelt legetøj eller produkter fra useriøse leverandører, som du skal holde øje med. En undersøgelse fra Kemikalieinspektionen viser, at kun et fåtal af leverandørerne udfører risikovurderinger og test af deres legetøj.


KEMIKALIEINSPEKTIONENS TIPS
Dette mener Kemikalieinspektionen, at du bør overveje,
når du køber legetøj: 

• stil spørgsmålstegn ved en vare, som er betydeligt billigere end en tilsvarende hos andre leverandører. Det er dyrt lave sikkert legetøj.
• køb helst legetøj fra kendte leverandører.
• spørg ind til leverandøren, hvis du er usikker. De har pligt til at svare.

VIL DU TAGE DET ALVORLIGT?
At børnehaven har et begrænset budget til legetøj er sikkert ikke en nyhed for dig. Det er som regel umuligt at erstatte gammelt legetøj med nyt over en nat. Det vigtigste er at starte processen. 


TAG EN BESLUTNING
Beslut dig for fortsat at købe sikre produkter. Vov at være utaknemmelig, når velmenende forældre donerer brugt legetøj. Det, du kan gøre med det samme, er at undersøge og fjerne tvivlsomt legetøj fra de allermindste.


TIPS TIL FORÆLDRENE
Informer gerne forældrene om, at børnehaven arbejder med disse problemstillinger. Giv dem råd til, hvad de skal være opmærksomme på i hjemmet. På lekolar.dk kan du downloade og udskrive en pdf med kortfattet information om kemikalier i hjemmet. Mange forældre vil sætte pris på dette. 

 

sikkerhed Lekolar LEIKA

SÅDAN LAVER DU EN SIMPEL OPGØRELSE
Lav den første opgørelse af børnehavens legetøj ved hjælp af spørgsmålene i tjeklisten:

Er plastlegetøjet blødt eller halv-blødt og mere end 5 år gammelt?

Lugter legetøjet ubehageligt af plastik?

Lugter det stærkt at parfume? Det kan være  allergifremkaldende.

Har I tasker, sko, bælter, smykker m.m. af plast?

Føles legetøjet klistret og klæbrigt?

Leger børnene med kasserede tastaturer, mobiltelefoner eller andet elektronik?

Leger børnene med noget, som ikke er beregnet som legetøj?

Er legetøjet kvalitets- eller miljømærket?

Er det fra anerkendte leverandører/producenter?

Aflevér risikabelt legetøj på den lokale genbrugsstation eller sørg i det mindste for, at det er utilgængeligt for de mindste børn.

 ER DU I TVIVL? OPBEVAR TINGENE UTILGÆNGELIGT FOR BØRN TIL DU HAR UNDERSØGT NÆRMERE!

Undersøg altid at ingen af nedenstående stoffer findes i legetøjet. Vil du være sikker? Stil både spørgsmål og krav til din leverandør

Ftalaterlegetøj
Ftalater er en gruppe kemiske stoffer som blandt andet bruges til at gøre plastik blødt. Nogle ftalater kan påvirke hormonbalancen og skade reproduktionsevnen. Siden 2007 er et antal skadelige ftalater blevet forbudt i småbørnsartikler og legetøj ved en koncentration over 0,1%. De farlige ftalater kan findes i blødt plastlegetøj, oppusteligt badelegetøj m.m. Husk at skadelige ftalater er tilladte i andre produkter – lad ikke børn lege med plastprodukter, som ikke er beregnet til det.

Brandhæmmende midler
Bomuldslegetøj kan indeholde sundhedsskadeligt brandhæmmende midler – nogle af disse bliver i kroppen og kan overføres via modermælken. Brandhæmmende midler findes også i computere og videospil -  lad aldrig børn lege med gammelt elektronik.

Opløsningsmiddel
Nogle typer maling og lim indeholder opløsningsmiddel,
som kan påvirke nervesystemet. Rigtige oliefarver kan desuden indeholde giftige farvestoffer. Vandbaserede produkter er at foretrække, men husk at de kan indeholde konserveringsmiddel, som kan give allergi.
Tungmetaller
Smykker og metalgenstande kan indeholde bly, nikkel eller cadmium. Undgå smykker som er billige og tunge.
Bly er meget farligt og kan påvirke barnets mentale udvikling.
Bly kan også findes i metalfarver og endda i børnesminke. Cadmium lagres lang tid i kroppen, i større mængder kan det påvirke nyrefunktionen. Nikkel kan give barnet allergi.
Bisfenol A
Bisfenol A er et almindeligt, men omdiskuteret plastkemikalie, som siden 2011 har været forbudt i sutteflasker. Det er dog tilladt i legetøj. Studier peger på at Bisfenol A blandt andet kan forstyrre forplantningsevnen. Hold øje med plastemballage og madkasser, som kan afgive kemikalier ved opvarmning.

 

LEGETØJ MAN KAN STOLE PÅbørn med ler

Hos Lekolar LEIKA tager vi ansvar som leverandører af legetøj til vuggestuer og børnehaver. Få leverandører af legetøj lever op til vores høje krav. Vi deltager blandt andet i Kemikalieinspektionens dialoggruppe for legetøjsbranchen. Dette sikrer, at vores legetøj ikke kun lever op til de nuværende strenge regler, men også møder fremtidens krav, når det handler om skadelige kemikalier.
Læs mere om vores kvalitets-, sikkerheds- og miljøarbejde her

 

Alle Lekolars produkter indeholder alle gældende EU-regler og EN-standarder. Hvis du vil vælge produkter som ekstra gode for både børn, miljø, og de mennesker som arbejder med produktion af legetøj kan du vælge produkter som har opnået forskellige miljømærkninger. Se eksempler nedenfor:

EKSTRA GODE VALG - FOR BÅDE BØRN OG MILJØ

 • Et ekstra godt valg
  Testel

  Testel

  Varenr.: 12230
  17 dele. Et miljøvenligt stel som er fremstillet af genbrugsplast.
  kr. 229,00
 • Et ekstra godt valg
  Lekolar dukkehus stort

  Lekolar dukkehus stort

  Varenr.: 17425
  Et stort dukkehus i 3 etager i et moderne design.
  kr. 2.003,00
 • Et ekstra godt valg
  BRIO trækdyr - Gravhund

  BRIO trækdyr - Gravhund

  Varenr.: 30332
  Klassisk træklegetøj i træ med excentriske hjul og logrende hale, den ...
  kr. 98,00

 • Et ekstra godt valg
  Køkkensæt

  Køkkensæt

  Varenr.: 12204
  22 dele. Køkkensæt til alle børn som kan lide at lave mad.
  kr. 398,00
 • Et ekstra godt valg
  Bestiksæt

  Bestiksæt

  Varenr.: 12224
  17 dele/pk. Indeholder bestik skuffe, knive, gafler, skeer og teskeer.
  kr. 49,00
 • Et ekstra godt valg
  BRIO Moonrail, flyvebanesæt

  BRIO Moonrail, flyvebanesæt

  Varenr.: 11201
  22 dele. Er du klar til nye eventyr?
  kr. 712,00