På Ølsted Skole ønskede man at skabe inspirerende og dynamiske læringsmiljøer med plads til forskellige studie- og undervisningsformer, der gav mulighed for at tilgodese elevernes forskellige behov og forudsætninger. Skolen skulle både have indrettet kontor, det pædagogiske læringscenter, et makerspace-område samt den nye udskolingsbygning med klasselokaler og fællesarealer.
Lekolars arkitekt Gabriella Klint og projektchef Maiken Babiel løste opgaven med multifunktionelle og flytbare møbler, sidde løsninger i forskellige højder og udformninger samt mange rum-i-rum-met-løsninger, hvor man kan trække sig tilbage.
I klasselokalerne er der nu mulighed for samarbejde på kryds og tværs samt for at isolere sig med henblik på fordybelse og ro. Her er der valgt borde i samme højde, som giver mulighed for at lave kombinationer af gruppeborde, når dette ønskes. Stolene er med hjul og højdejustering med gas. Til læreren er der valgt et traditio-nelt kateder samt en mobil ståpult. Alle klasser er udstyret med et højt klasseskab og reoler, hvor alle elever har deres egen skuffe.
Da fællesarealerne er tæt forbundet med klasselokalerne, er de blevet omdannet til områder, hvor man kan finde ro til gruppearbejde eller individuel fordybelse og refleksion. Snake-sofamodulerne er med til at skabe zoner og afgrænse rummet.
Et makerspace kan beskrives som et kreativt træningscenter for hjernen og hænderne. Det er her, hvor det analoge møder det digitale. Her arbejder man f.eks. med programmering, robotik, 3D-print, elektronik og meget mere. Møblerne i et makerspace skal derfor opfordre til kreativitet. Her har vi indrettet med bl.a. den mobile Maker opbevaringsreol, det mobile og fleksible Multibord samt vores Wille skinnesystem i stål med både opbevaring og arbejdspladser.
I skolens nye, pædagogiske læringscenter er der både plads til individuelt arbejde og gruppearbejde. Snake-sofaerne, som er en central del af rummet, er udformet som et spørgsmålstegn for at inspirere til kritisk tænkning. Sofaerne er sammensat af forskellige moduler, både med og uden ryg, for at skabe et rum, hvor man kan arbejde uforstyrret, men også en åben sidde plads med udsigt til resten af rummet. Rummet byder desuden på lave bogreoler, der afgrænser sofaområdet og skaber forskellige zoner med plads til gruppearbejde ved Kløver- og Loke-borde.
I bogreolerne langs væggene er der nu integrereret arbejdspladser og læsehuler. Læsehulerne giver mulighed for at få ro og trække sig tilbage fra det store rum. Der er placeret høje borde langs vinduerne, hvor man kan arbejde individuelt eller i grupper, mens man nyder den smukke og afslappende udsigt over skolens grønne omgivelser. I den anden ende af lokalet har vi designet et rumtilpasset sceneområde med Explorer-scenemoduler, som både fungerer som samlingsområde, mødested og opbevaringsløsning. Selve gangarealet er forvandlet til et opholdsområde med Platinum Highback-sofaer og et Shelter, som fungerer som rum-i-rummet-løsninger med mulighed for fordybelse.