Farvelære cirkel
Tipsnummer 2075
Sværhedsgrad: Meget svær
Du får som bekendt grøn ved at blande gul og blå. I moderne farvelære lader man dog ofte grøn være en egen grundfarve. Det skyldes, at der findes så mange nuancer af grøn og blandinger gul og blå. I stedet for en farvetrekant får du en farvecirkel af grundfarverne gul, rød, blå og grøn.
Farver, der ligger over for hinanden i farvetrekanten eller farvecirklen kaldes komplementærfarver. De er ganske enkelt hinandens modstykker eller kontraster. Komplementærfarver kan forstærke eller neutralisere hinanden. Du kan teste dette ved at se længe på et billede, der består af to komplementærfarver, f.eks. rød og grøn. Efter en stund vender du blikket mod en hvid væg. Hvilke farver ser du? Lav et sammenligningseksperiment med samme billede, men denne gang i sort og hvid.
Begrebet kulørhed handler om, hvor klar og stærk en farve er. Hvis du lysner farven eller nuancen ved at blande hvid i, får du farven i en lysere version. Hvis du i stedet blander sort i farven, får du en mørkere version af farven. Uden kulører har man blot sort og hvid, og hvis du blander dem sammen får du en gråskala. Sort og hvid regnes egentlig ikke som farver, men udgør den største kontrast dit øje kan se.
Dette sæt rækker til 30 børn